lauantai 31. tammikuuta 2009

Kela-maksu

Kansalainen lähetti sähköpostia Kela-maksun poistamisesta. Hän kysyi, mitä mieltä vihreät ovat tästä vääryydestä. Häntä kiinnosti myös, mitä mieltä minä olen.

Vihreiden kanta lienee tullut selväksi, jos on lukenut uutisia loppuviikon aikana. Tarja Cronberg on suhtautunut poistoon kriittisesti, samoin Anni Sinnemäki. Niin minäkin. Jos kysymys olisi pelkästään siitä, että työn verotusta kevennetään ja perusturvan aletaan rahoittaa haittaveroilla, olisin hyvin tyytyväinen. Sellainen politiikka olisi järkevää. Nyt kuitenkin Kela-maksun poistaminen tarkoittaa Tel-maksun nostamista. Rahat, joilla pitäisi turvata kaikkein vähäosaisimpien palvelut, menevät nyt ansiosidonnaisiin. Tel-maksua epäilemättä pitikin eläkesuman kynnyksellä nostaa, mutta sitä ei saisi tehdä perusturvan kustannuksella.

Hesaria myöten on päivitelty Kela-maksun jättämän rahoitusvajeen suuruutta. Suuri summa se onkin. Mutta ei se mahdoton raha ole. Eniten Kela-maksun poistamisessa harmittaa se, että Katainen ei ole esittänyt puheenvuoroja, joissa hän lupaisi Kelalle rahat lakisääteisten tehtäviensä toteuttamiseen.

Perusturvan tulevaisuus ei muutenkaan näytä hyvältä, kiitos kaikkivaltiaiden työmarkkinaosapuolten. Koska Timo Riitamaa on jo kirjoittanut aiheesta varsin hyvän tekstin, minun ei tarvitse. Tämän jälkeen minun on taas vähän vaikeampi uskoa, että vasemmisto olisi oikeasti kaikkein heikoimpien puolella. Oikeisto, joka moittii köyhiä kateellisiksi, taas on lapsellisen kateellinen köyhille. Ehkä oma kiva ei sitten tunnu niin kivalta, jos ei voi olla varma, että jollakin on paljon vähemmän kivaa.

1 kommentti:

  1. Valtiovarainministeri perustelee kela-maksun poistoa vihreällä verouudistuksella, mutta oleellista tosiaan on, ettei Kansaneläkelaitoksen rahoituksesta ole mitään luvattu eikä sovittu. Osmo Soininvaara sivullaan osuvasti toteaa, että paketin ikäviä puolia on hankalampaa kertoa erikseen myöhemmin - varsinkaan vaalien alla.

    Vaikuttaa siis siltä, että kokoomuksen tavoitteena on pikemminkin virtaviivaistaa yhteiskuntaa kilpailukykyisemmäksi purkamalla perusturvan rahoitusta.

    Kolmanneksi vaihtoehdoksi jää velkaraha, jonka avulla lamasta saadaan yhtä pysyvä kuin kela-maksun poistostakin.

    Kansalainen

    VastaaPoista