perjantai 9. tammikuuta 2009

ehkäistä voi vain etukäteen, sitten täytyy jo korjata

Valtion tarkastusvirasto vaatii, että työterveyshuollossa panostettaisiin ennaltaehkäisyyn nykyistä enemmän. Ennaltaehkäisyyn satsaamista vaaditaan terveyspolitiikassa usein, mutta se jää siitä huolimatta toteutumatta. Ongelma on, että ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vaikuttavuutta on vaikea mitata, joten ne tuntuvat helposti turhuudelta, kun rahaa tuntuu menevän liikaa akuutteihinkin terveysongelmiin. Saa nähdä, osataanko työterveyshuollossa yhtään viisaammin kuin kunnallisessa terveydenhuollossa.

Opiskeluterveydenhuoltokin on luoteeltaan periaatteessa juuri ennaltaehkäisevää. Ennaltaehkäisy on usein helpompaa kuin monimutkaisten ongelmavyyhtien ratkaisu jälkeenpäin, mutta ei sekään tapahdu itsestään. Ei ole montaakaan ammattikorkeakoulua, jossa olisi pitkäjänteinen työryhmä tätä asiaa suunnittelemassa ja toteuttamassa. Muista oppilaitoksista en tähän hätään osaa sanoa mitään.

Sain eilen tietää, mitä kunnallisia luottamustehtäviä osalleni on langennut. Olen varsinainen jäsen Lasten ja nuorten palvelujen lautakunnassa (lanula) ja sen jaostossa sekä Vammaisneuvostossa. Lisäksi olen Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunnan varajäsen. Kaikki nämä ovat oivallisia paikkoja ennaltaehkäisevämmälle politiikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti