perjantai 16. tammikuuta 2009

alalle soveltumattomat

Luulisi, että kaltaiseni aktiivinen henkilö ymmärtäisi, etteivät kaikki rakennukset ole esteettömiä. Vaikka olen juuri kirjoittanut oppaan ammattikorkeakouluopiskelijakuntien esteettömyystyön tueksi, petyin syvästi ja katkerasti, kun Metropolian Tukholmankadun talo olikin lähes käyttökelvoton. Ilmeisesti vammaiset ihmiset halutaan jatkossakin pitää erossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista.

Päihdeopetuksen kehittämispäivät olivat mielenkiintoiset, etenkin eilinen. Markku Soikkeli THL:stä vahvisti ajatuksia, joita mieleeni on tullut viimeaikaisesta keskustelusta syrjäytymisestä. On ristiriitaista, että Suomessa puhutaan osallistavasta, asiakaslähtöisestä päihdetyöstä, mutta samaan aikaan tehdään politiikkaa, jolla suojellaan yhtä ihmisryhmää toisilta.

Ammattikorkeakouluissa mietitään, miten alalle soveltumattomat saadaan pois koulutusohjelmista, jotka ovat päässeet opiskelemaan alaa, jossa ollaan tekemissä ihmisten kanssa. Soikkeli muistutti aivan oikein, että "alalle soveltumaton" on määritelty melkoisen epäselvästi. Miksei ihmisille, joilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia, ei tarjota tukea?

Samaan aikaan, kun ei-toivottuja henkilöitä tuupataan kaikin voimin ulos kouluista lyömällä heihin leimoja, pakkohakua pidetään keskeisenä syrjäytymistä ehkäisevänä järjestelynä. Syrjäytyykö ihminen vähemmän, jos hän on kerran päässyt oppilaitokseen ja eristetään muista vasta sitten?

2 kommenttia:

  1. Niin ikävää kuin se onkin, tuo "alalle soveltumattomien" ongelma on jossain määrin ihan todellinen ja osalle täysin riippumaton alkoholiongelmista ja jopa muusta syrjäytymisestä.

    Ihmisille pitäisi taata jonkinlainen tapa poistua alalta pois taloudellisesti siedettävästi ja ehkä oleellisemmin: kunniallisesti.

    Ainakin minusta tuntuu, että olen tavannut ihan liikaa ihmisiä väärillä aloilla, joista heillä ei takulla ole pakoa.

    PS Taisi mennä lievästi ohi aiheesta, mutta tuli silti mieleen :-)

    VastaaPoista
  2. Onhan tuo totta, että on aloille soveltumattomia, mutta ehkä olen enemmän huolissani opinto-ohjauksesta. Siis ennaltaehkäisystä ja tukipalveluista. Ei todellakaan voi olla niin, että kaikki soveltuvat kaikille aloille. Eri asia on, mikä sen alalle soveltumattomuuden määrittelee.

    VastaaPoista