perjantai 5. lokakuuta 2012

Parempi, tiiviimpi Tammela

Tammelan kaupunginosan tiivistämisestä on puhuttu viime aikoina toistuvasti. Asun itse Tammelantorin   laidalla, joten olen seurannut keskustelua kiinnostuneena. Meillä kotona Tammelan tulevaisuutta on visioitu jo kauemmin, koska mieheni diplomityö liittyi Tammelan täydennysrakentamiseen.

Pidän Tammelasta siksi, että se on viihtyisä, keskeisellä paikalla ja kaupunkimainen. Parhaimmillaan tiivistäminen vain lisäisivät sen erinomaisuutta. Uudet talot tuovat lisää monenlaisia ihmisiä, lisää kaupunkimaista tunnelmaa.

Tampereella tarvitaan runsaasti lisää kohtuuhintaisia asuntoja lähellä yliopistoa ja keskustaa. Yhä useammat perheet eivät halua muuttaa perheenlisäyksen johdosta pois kaupungista, mikä vähentää asuntojen kiertoa. Tammela olisi ihanteellinen paikka uusille asunnoille. 

Tammelassa voi helposti elää ilman autoa, joten täällä on kysyntää asunnoille, vaikka parkkipaikkoja ei olisi joka asunnolle. Pinta-alaa voisi käyttää asuntoihin, lähipalveluihin ja viihtyisiin yhteisiin ulkotiloihin. Tämä ei onnistuisi kaupunginosassa, jossa auton käyttö on välttämätöntä. 

Tiivistämisen vastustajat ovat huolestuneita Tammelan vehreyden ja viihtyisyyden vähenemisestä. Oikeastaan tiivistämisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, kunhan se tehdään oikein. Esimerkkejä tiiviisti rakennetuista ja erittäin viihtyisistä kaupunginosista löytyy sekä Suomesta että ulkomailla. Helsingin ylivoimaisesti kodikkain alue on Torkkelinmäki, joka on suomalaisittain harvinaisen tiiviisti rakennettu. Tokiossa on pilvenpiirtäjien lomassa ihania puistoja ja kävelykatuja, vaikka siellä asutaan tiiviisti. 

Tiivistäminen pitää tehdä niin, että viihtyisyys on etusijalla. Vehreyttä on lisättävä uusilla ja vanhoilla tavoilla. Talojen ankeat asfalttipihat voi korvata vehreillä oleskelupihoilla ja talojen päälle voi perustaa viherkattoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti