Olen ehkä turtunut perussuomalaisten puheille, koska ne eivät enää jaksa järkyttää minua, vaikka tietenkin juuri heidän kanssaan olen täysin eri mieltä. Sen sijaan olen melko varma, että yllättäen kohonnut verenpaineeni johtuu kokoomuksen vaalimainoksista, joita erehdyin katsomaan viikonloppuna YouTubesta.
Kokoomus asettaa vastakkain yhteisöllisyyden ja yhteiskunnan palvelut. Vaalivideoissa ihastellaan vapaaehtoistyötä ja kauhistellaan yhteiskuntaa, jossa ihmisen lähimmät omaiset olisivat viranomaisia.
Maissa, joissa turvaverkko on heikkoa, ihmiset tosiaan auttavat toisiaan. Lapset eivät mene päivähoitoon, vaan äidit pysyvät kotona. Lasten- ja vanhainkoteja ynnä muuta pidetään yllä hyväntekeväisyydellä. On pakko, koska vaihtoehtoja ei ole.
On vaikea uskoa, että kovinkaan moni oikeasti haluaisi olla se vanhus, jonka täytyy päivästä toiseen pelätä, että naapuria ei tänään huvitakaan tulla auttamaan vessaan. En haluaisi olla se, joka yrittää kerätä rahaa päihdekuntoutukseen, kun rikkaat suovat almunsa mieluiten söpöille lapsille, jotka näyttävät kuvissa hyvältä. Kaikkein vähiten haluaisin esitellä kurjuuttani herättääkseni sääliä lahjoittajissa.
Eniten tarvitsevat eivät aina saa eniten apua, vaan heillä on usein päinvastoin vähiten vapaaehtoisia tukijoita. Elintärkeitä asioita ei saa jättää vapaaehtoistyön varaan, vaan yhteiskunnan on varmistettava ne palveluillaan. En väitä, että tämä tällä hetkellä toteutuisi täydellisesti, mutta kokoomus näyttää haluavan jakaa ihmiset entistä enemmän auttajiin ja avun kohteisiin. Se on huolestuttavaa.
Aitoa yhteisöllisyyttä löytyy nimenomaan sieltä, missä on luotettava palvelujärjestelmä. Se on yhteisöllisyyttä, joka perustuu vapaaehtoisuuteen, tasa-arvoisuuteen ja luottamukseen. Olen kokenut sitä muun muassa Kynnyksessä, ViNOssa ja epämuodollisesti ystävieni kanssa. Minulla ei olisi ollut siihen mahdollisuutta ilman yhteiskunnan tarjoamia vammaispalveluita, kuten henkilökohtaista avustajaa. Se on hyvää yhteisöllisyyttä, koska siinä kenenkään ei tarvitse alistua hyväntekeväisyyden kohteeksi, vaan jokainen voi tuntea olevansa hyödyksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti